Kruiden voor paarden

Paarden zijn dol op kruiden! Dat heb ik gemerkt sinds ik een eigen paard heb die een probleem heeft met zijn huid in de lente en zomer (zomereczeem). Ik ben zo'n 2 jaar geleden begonnen met het voeren van kruiden en sindsdien is er een wereld voor mij open gegaan. Ik geef zelf samengestelde kruidenmixen die ik uitmeet met de biotensor. Daardoor weet ik precies wat mijn paard nodig heeft. De ene keer zijn dat reinigingskruiden, kruiden om de weerstand te verhogen, kruiden voor de huid, etc. Soms laat ik mijn paard ook zelf kiezen uit kruiden. Ik leg dan een aantal kruiden neer (doe daar express ook kruiden tussen waarvan ik weet dat hij ze niet lekker vind) zodat hij zelf kan kiezen. Dieren weten heel goed wat op dat moment wel of niet goed voor hen is. 

In dit blog wil ik elke week een kruid toevoegen zodat er meer bekend word over deze prachtige planten die gewoon in de natuur groeien! 

GOUDSBLOEM

goudsbloem.jpg 

Goudsbloem (ook wel bekend als Calendula Officinalis) word erg graag gegeten door paarden. De bloemen van Calendula officinalis zijn eetbaar en geneeskrachtig. Goudsbloem draagt bij aan de afvoer van afvalstoffen, een goede bloedsomloop en ondersteunt de huid, de lever, spijsvertering en de maag. Goudsbloem heeft ook een schimmeldodende, anti-bacteriele en ontstekkingsremmende werking en bevordert ook de wondgenezing. Goudsbloem stelpt kleinere, diffuse bloedingen, werkt pijnstillend en verhindert het optreden van excessieve infecties. 

Hoe kan je Goudsbloem gebruiken? Goudsbloem werkt heel mooi bij huidbeschadigingen. Het werkt ontstekingsremmend en bij verschillende soorten verwondingen kan het de huid kan helpen om te herstellen. Het werkt onder andere wondhelend, bloedstelpend, gaat schilfering tegen, verzacht de geïrriteerde huid en stimuleert de vorming van nieuw weefsel van de bloedvaten. Dit is uitwendig en ook wel bekend als Calendula zalf. 

Goudsbloem kan ook inwendig gebruikt kan worden. Ook dan behoudt het haar grote regenererende werking zoals hierboven beschreven. Goudsbloem kan worden toegepast om de maag te verzachten. Daarnaast kan het krampen tijdens het spijsverteringsproces voorkomen. 

Waar kan je het allemaal voor inzetten?

 • huid- en wondverzorging
 • problemen met de spijsvertering (maagzweren)
 • leverkwalen
 • rotstraal & mok
 • regenschurft
 • zomereczeem

 

KAMILLE 

kamille.jpg

Kamille (Matricaria chamomilla) heeft een mild rustgevende werking op het gedrag van je paard. Paarden met een ‘nerveuze spijsvertering’ kunnen baat hebben bij kamille. Kamille heeft een typische, appelachtige geur. Van kamille worden de bloemen en de niet-verhoute delen van de plant gebruikt. Kamille kan vers en gedroogd gegeven. Kamille  werkt kalmerend en ontspannend en het zorgt voor een goede balans in de darmen. Kamille heeft tevens een ontstekingsremmende werking.

Hoe kan je Kamille gebruiken? Kamille kan je inzetten bij de volgende problemen:

 • Spijsvertering (alle infecties, maagzweren, darmzweren, misselijkheid, maag- en darmkrampen, diarree, constipatie maar ook bij alle leveraandoeningen)
 • Zenuwstelsel (rustleloosheid en angst)
 • Problemen met huid en haar (bij alle huidinfecties, eczeem, wondverzorging, schimmelinfecties, uitwendige verzorging van ooginfecties)

LET OP! 

 • Werkt in op de spieren van de baarmoeder, niet bij de dracht gebruiken! 
 • Niet aan drachtige merries geven.
 • Kan positief testen bij dopingtest.

 

BRANDNETEL

brandnetel.jpg

Brandnetel (Urtica dioica) is rijk aan mineralen, vitaminen, sporenelementen, essentiële aminozuren, proteïnen en voedingsvezels. Het is echt een waardevolle aanvulling op de voeding van je paard. Brandnetel wordt ook gebruikt als medicinaal kruid. Het reinigt darmen en bloed, ondersteunt een goede spijsvertering, weerstand en bloedsomloop en helpt met afvoeren van afvalstoffen. Uit onderzoek is gebleken dat Brandnetel natuurlijke antioxidanten en oliën bevat. De oliën hebben een gunstige invloed op een gezonde glanzende vacht en huid. Vermindert de kriebels door zomerse knutten bij staart en manen. Brandnetel is tevens rijk aan vitamines met name vitamine C, mineralen en aminozuren bevat o.a. ijzer, kiezelzuur, kalium, mangaan, zwavel. 

Inwendig gebruik
Brandnetel  draagt bij aan een goede afvoer van afvalstoffen, ondersteunt de bloedsomloop en helpt bij lichte gewrichtspijn. De aanwezigheid van vitamine C en ijzer maken het kruid zeer geschikt om de bloedwaarde te optimaliseren. Verder kan brandnetel gebruikt worden bij pollen in de lucht door de aanwezige histamine. Het helpt door het hoge gehalte aan mineralen ook goed voor de spieren.

Uitwendig gebruik
Wrijf bij stijve gewrichten de pijnlijke plaats in met verse brandnetelbladeren. Maak een kompres tegen verbrandingen.

Waar is Brandnetel goed voor:

 • verhoogt de weerstand
 • houd de bloedvaten schoon
 • bloedzuiverend
 • zorgt voor goede vochtbalans 
 • ondersteund een goede spijsvertering
 • ondersteund de afvoer van afvalstoffen
 • vermindert jeuk door knutten bij SME

Met recht een zeer veelzijdig kruid die in te zetten is bij vele doeleinden.


 SMALLE WEEGBREE

 smalle weegbree.jpg

Dit is een wilde plant die veel voorkomt in wegbermen en op graslanden. Dit kruid is rijk aan kalium, koper, ijzer, silicium en calcium. De plant bevat natuurlijke antibiotica, verhoogt de bloedstolling en heeft een gunstige werking op infecties van de luchtwegen. Het werkt slijmoplossend, weefsel versterkend en desinfecterend. Het doodt belangrijke ziekteverwekkers. Het bevat veel vitamine C, K en belangrijke mineralen.