Wat gebeurt er met dieren na het overlijden?

Dit blog schrijf ik uit mijn ervaringen die ik heb in het contact met overleden dieren, het overlijden en de weg ernaar toe van mijn overleden huisdieren. Als ‘bron’ heb ik het boek van Petra Nelstein gebruikt (Als je lievelingsdier sterft) omdat zij het omschrijft zoals ik het ook ervaren heb in de verhalen die dieren mij verteld hebben. Ik wil er wel bij vermelden dat dieren niet alles willen en kunnen vertellen omdat de reis die zij maken, ook de reis is die wij op een gegeven moment zullen maken..

 

135808458.jpg

 

Wat gebeurd er met dieren na hun overlijden?

Voor dieren is ‘dood’ gaan net zoals het voor mensen is. Persoonlijk zie ik het ‘dood gaan’ van een dier niet als dat het dier écht dood (weg) is. In mijn ogen is het dier alleen fysiek gezien niet meer aanwezig. Daarmee bedoel ik: Je kunt het dier niet meer aaien of knuffelen. Het dier heeft geen lichaam meer maar is een vorm van energie. Dieren hebben, net als mensen, een ziel en zij maken de ‘reis’ maar het hemelrijk of Universum heel bewust mee. Dieren houden zich niet bewust bezig met ‘de dood’ zoals mensen. Voor dieren is het iets natuurlijks en omdat dieren altijd in het nu leven, voelen zij het als hun tijd op aarde erop zit. Ieder dier dat sterft laat een deel achter. Hier bedoel ik het fysieke lichaam mee. Als een lichaam van een dier ouder wordt, kan ziekte of ouderdom ervoor zorgen dat het lichaam wordt blootgesteld aan dit proces. Mindere werking van organen, ogen nemen een ander stand aan (troebel of mat), pijnlijke gewrichten en/of botten, de huid wordt doffer en kan van kleur veranderen, haaruitval, enz. Door deze gebeurtenis voelt het dier dat de verbinding met het universum steeds sterker wordt. De taak van het lichaam zit erop en als het lichaam sterft, verlaat de ziel (energie) het lichaam. Na het overlijden van het dier is deze energie nog sterk aanwezig. Dit kan dagen, weken of maanden duren. Het verzwakt wel met de tijd maar kan maanden aanwezig blijven. De levenskracht van het dier blijft bestaan en dient ook afscheid te nemen van zijn of haar lichaam. Voor ons is dat ook merkbaar als ons huisdier net is overleden. Later in dit blog schrijf ik hier meer over.

 * Ik heb dit meegemaakt met mijn overleden kat Tommie. Hij is ruim 9 maanden bij mij gebleven. Ik voelde wel dat het steeds minder werd maar na die negen maanden, voelde of zag ik hem nog maar een paar keer per jaar. Per dier is dat in mijn ogen verschillend. Het hangt er ook vanaf hoe snel je als baasje het dier los kan laten maar weet dat de ziel van overleden dierbaren altijd bij je blijven. In mijn situatie kon ik hem niet loslaten omdat ik het zo moeilijk had met het fysieke gemis en heeft Tommie mij eigenlijk geholpen om zijn overlijden een plekje te geven. Na een poosje voelde ik ook dat hij verder moest gaan. Toen heb ik in gedachten tegen hem verteld dat hij naar het licht moest gaan omdat het voor ons beiden zou zijn. Vanaf dat moment was er vrede. Was hij in vrede en ik ook in vrede, wetende dat we elkaar weer gaan ontmoeten als het mijn tijd is om de overgang te maken. 

*Als de ziel het lichaam verlaten heeft, gaat het de reis gaan maken naar hogere dimensies. Ik noem dit ook wel de 3 hemelrijken. Ieder hemelrijk bestaan weer uit een aantal trappen. Als de ziel door deze hemelrijken is gegaan, dan gaat het op in het grote, witte licht. Wat blijft bestaan is een bepaalde verbintenis met de aarde. Dit is de energie die achterblijft en waarmee de verbintenis met aarde blijft bestaan. Met dit deel maak ik contact als ik wil communiceren met een overleden dier. Ik zal in het kort uitleggen wat er gebeurd in de 3 hemelrijken. Dit is puur gebaseerd op wat de dieren mij verteld én laten zien hebben.

Het 1e hemelrijk: Hierin staat de ziel van het dier nog in verbinding met de aarde en is nog intens aanwezig. De ziel gaat op zoek naar dierbaren om te laten weten dat ze er nog steeds zijn, alleen in een andere vorm. De ziel blijft nog inde buurt van het gestorven lichaam. Wij kunnen hierin soms de signalen van ons pas overleden dier opvangen door bijvoorbeeld de geur van de vacht die je plots ruikt, het dier langs je benen strijkt, het op schoot of op bed springt, of je zelfs je dier ziet of hoor lopen in huis. Onze andere huisdieren kunnen de ziel (energie) van het overleden dier duidelijk ‘zien’.Het maakt zich kenbaar aan de andere dieren in huis. De ziel (energie) moet nu afscheid gaan nemen van het lichaam, de baasjes en het aardse leven. In mijn optie staat hier geen tijd voor, dit is per dier verschillend. Zoals ik eerder omschreef, het hangt ook van de emoties van het baasje af. Overleden dieren blijven soms langer op aarde om het baasje te helpen om door deze moeilijke periode te gaan.

2e hemelrijk: Hier wordt het gestorven dier omringd door hogere energieën en wordt de ziel gevoed. De wereld van het overleden dier wordt gecreëerd naar eigen behoefte. De ziel doorgaat een proces van reiniging. Herinneringen en gebeurtenissen aan het aardse leven worden verwerkt.

3e hemelrijk: De definitieve ‘ontworteling’ van het aardse of fysieke leven. Hierna stijgt de ziel op naar de hogere Universele wereld in het licht. Contact met het dier is mogelijk (tenzij gereïncarneerd) omdat de ziel altijd blijft bestaan.

Het dier verlaat het fysieke lichaam:

Dieren omschrijven het overlijden als ‘het uittrekken van een jas’ of het achterlaten van het lichaam. Dat mijn 1e kat overleed, zat ik teveel in mijn verdriet om me te concentreren hoe mijn kat de overgang zou ervaren. Bij mijn 2e kat die overleed, heb ik dit veel bewuster meegemaakt. Een mooi voorbeeld uit de communicatie die ik had met een hond die de volgende dag zou inslapen. Ik had zo’n 1,5 jaar geleden ook al eens contact met deze hond gemaakt. Het baasje wilde graag weten of de hond er klaar voor was. Deze hond was aan 1 oog blind en had iets in zijn mond zitten. Het bleek kanker te zijn. De hond was in 1e instantie erg onzeker over wat er ging gebeuren. Ik stelde hem gerust en vertelde hem over de reis die hij zou gaan maken. Dat hij zijn oude vrienden zou ontmoeten en hij zelfs weer zijn zicht helemaal terug zou krijgen. Ik had hem beloofd dat dit allemaal werkelijkheid zou worden. Uiteindelijk begreep de hond wat hem te wachten stond. Ik kon de hond moeilijk uit mijn hoofd zetten. Vooral de volgende dag. In de avond rond 19 uur zat ik op de bank en dacht aan de hond. (ik wist niet hoe laat hij ingeslapen zou worden) Ik voelde mij ineens heel licht worden. Kippenvel over mijn lichaam, de tv stond aan maar ik zag niets. Alsof ik in een andere wereld werd meegezogen en toen wist ik het! De hond was de overgang aan hem maken en toonde mij zijn dankbaarheid omdat ik de waarheid had gesproken. De hond liet mij zien en voelen wat hij meemaakte. Ik voelde dat hij zijn jas uittrok, boven mij zag ik een witte draaikolk en daar zag ik al zijn oude vrienden staan. Zijn overleden vrienden riepen hem! Kom!! We gaan spelen!! De honden stonden in de draaikolk op hem te wachten. Het was daar warm, liefdevol, vooral heel licht. Hij keek naar beneden naar zijn lichaam en wist wat hem te doen stond. Luid blaffend rende hij de draaikolk in, achter zijn vrienden aan. Toen ebde alles weg en hoorde ik weer de tv. Ik zat op de bank en voelde me weer zwaar. Maar wat een mooie en bijzondere ervaring! Een cadeautje dat de hond mij gaf omdat ik mijn belofte had gehouden. Hij kon weer zien, had geen pijn meer en was herenigd met zijn vrienden.

Als ik vraag hoe een dier de overgang maakt, dan komt het eigenlijk op hetzelfde neer wat ze me vertellen of laten zien. Ze gaan uit hun lichaam en laten me een gevoel voelen wat heel moeilijk te omschrijven is. Ik omschrijf dit als oneindige, echte, onvoorwaardelijke liefde. Het opstijgen naar het witte licht (dit kan een tunnel, draaikolk of lichtstraal zijn) en een hereniging alsof je eindelijk ‘thuis’ komt en al je geliefden weer in de armen sluit. Er is daar rust, liefde en vooral vrede. Het overlijden van een dier kan gepaard gaan met emoties van het dier. D.w.z. Verdriet, opluchting, verlossing maar ook verwarring en strijd. Als een dier in vrede sterft, verloopt de overgang van leven naar dood op prettige, zachte wijze. Als een dier plotseling komt te overlijden door een ongeluk of anders, dan kan het zijn dat de ziel wat langer de tijd nodig heeft om te beseffen dat het de overgang heeft gemaakt maar weet dat er altijd engelen zijn die je dier begeleiden in deze fase. Niemand is alleen aan de 'andere kant'. ♥

Hoe lang blijft een overleden dier bij ons?

Dat hangt helemaal af van onszelf. Kunnen wij het dier loslaten? Als wij het dier met liefde kunnen loslaten, dan zal het dier sneller de hemelrijken door reizen omdat het dier ons niet hoeft te helpen om de rouwperiode te verwerken. In principe blijft het dier altijd een aantal dagen of weken bij ons. Dit doet het dier om afscheid te nemen van het aardse leven maar ook om het baasje duidelijk te maken dat het dier nog steeds in de buurt is, alleen in een andere vorm van energie. Als wij sterk aan het dier denken, pakt de energie deze gedachtegang op (liefde) en is eigenlijk vrijwel meteen bij ons in de buurt. Het maakt niet uit hoe lang je dier is overleden. Ik zeg altijd: Het dier is 1 gedachte van je verwijderd. Het ligt er ook aan of het dier op jonge of oude leeftijd is overleden. Is een dier op jonge leeftijd overleden, of door een ongeluk, dan kan het voorkomen dat het dier het nog niet door heeft dat het overleden is. Als ik dit meemaak met een reading dan vertel ik het dier wat er is gebeurd en stuur ik het heel liefdevol naar het licht. Eenmaal in het licht, zal het dier verblijven in een hemels herstellingsoord om tot rust te komen en de negatieve indrukken te kunnen verwerken.

Is er een dierenhemel?

Ja! Er is een dierenhemel. Ook hierin zit verschil. Huisdieren verblijven vaak bij andere dieren en/of mensen die wij gekend hebben. Dieren die in het wild leven of paarden (kuddedieren) verblijven bij de groepsziel en ‘leven’ verder in groepsverband.

Hoe ziet zo’n dierenhemel eruit?

Dat wil en kan niet ieder dier prijsgeven, omdat het iets is wat wij zelf moeten ervaren. Dieren laten soms wel kleine dingen zien; prachtige landschappen met de mooiste kleuren, warm en liefdevol licht. Alles kleurt en geurt in de dierenhemel. Het is vooral een manifestatie van kleuren, licht, liefde en een oneindig gevoel van vrede en geluk.

Wat doet een dier, waarom manifesteert een dier zich soms minder goed en wat als een dier klaar is met zijn/haar taak?

Eigenlijk moet ik ziel zeggen. De ene ziel luiert, de andere wil zich verder ontplooien en groeien in het licht. Dat heeft ook te maken met hoe je tijdens je leven op aarde bent gegroeid naar geestelijke volwassenheid. Sommige zielen geven informatie door aan mensen of dieren op aarde. Andere zielen helpen dieren die stervende zijn om de overgang te maken. Sommige hebben andere belangrijke taken te vervullen en zullen zich niet vaak meer laten zien, horen en ruiken maar je kunt altijd contact maken met de energie van de ziel. De energie van de ziel laat zelf weten of het op dat moment open staat voor contact of ‘bezig’ is. Als een dier gereïncarneerd is, kun je er geen contact meer mee maken. Als een dier ‘klaar’ is met de taak, zal het verder groeien in het licht of misschien de keuze maken om te reïncarneren. Iedere ziel kan dit zelf beslissen. Ik heb nog niet vaak mee gemaakt dat een dier is gereïncarneerd.

Waarom bezoeken dieren ons in de gedaante van bijvoorbeeld een vlinder?

De vlinder heeft meerdere symbolische betekenissen. Honden en katten spelen graag met vlinders. Als ik contact heb met een overleden dier, dan zie ik vaak dat het dier in een groene weide zit en speelt met de meest prachtige vlinders of vogels. De vlinder is tevens het symbool van spirituele transformatie van de mens. De vlinder straalt creativiteit, liefde en plezier uit. Vaak ‘sturen’ onze overleden dierbaren een vlinder naar ons, zodat wij een teken van hen opvangen dat het goed met hen gaat. Ik vermoed wel dat wij goed moeten kijken naar het symbool van de vlinder en waarom ons dier juist de vlinder stuurt.

Hoe staan dieren ertegenover dat wij ze in het verleden niet altijd op je juiste manier behandeld, verzorgt of gehuisvest hebben?

Dieren leven in het aardse leven altijd in het ‘nu’. Dieren die in het ‘hier en nu’ leven handelen vanuit impulsen die zij vanuit het ‘nu’ krijgen. Zij leven dus altijd in de realiteit. Dat is ook het grote verschil tussen de mens en het dier. Dieren nemen een situatie zoals het is en wat wij onze dieren ook aandoen, zij blijven altijd een gevoel van onvoorwaardelijke liefde houden. Zelfs de gekwetste dieren. Wat dieren willen bereiken is dat wij onze lessen eruit leren, zelf daarvan groeien naar geestelijke volwassenheid en leren van de handelingen die wij destijds gedaan hebben. Uiteraard heeft een dier pijn gehad in het aardse leven maar omdat een dier in het nu leeft, kan het ook snel weer opkrabbelen en het gebeuren achter zich laten. Een voorbeeld hiervan zijn bv mishandelde dieren of dieren die vanuit het buitenland naar Nederland komen. Deze dieren moeten opnieuw worden gesocialiseerd om het verleden achter zich te laten en weer leren te leven met onvoorwaardelijke liefde.

Kunnen overleden dieren verschijnen in onze dromen?

Ja. Overleden dieren kunnen ons ook bezoeken in onze dromen. Je kunt voordat je gaat slapen aan je overleden dier vragen of het wil verschijnen in je droom. Vaak komt het voor, dat je dan daadwerkelijk over je dier droomt. Dieren verschijnen op die manier ook om ons te laten weten dat het goed met ze gaat. Wij kunnen in deze droom ook dromen dat het dier bijvoorbeeld weer leeft. Dat klopt als het ware ook, omdat de ziel van ons dier verder leeft in een andere dimensie. Ik vraag regelmatig of mijn dieren zich willen laten zien in mijn dromen. Een mooi voorbeeld: het overlijden van mijn 2e poes Puck. Ik had toch mijn twijfels of ik er wel goed aan had gedaan om haar in te laten slapen. Ik vroeg aan haar of zij mij hierop een antwoord wilde geven. In mijn droom verscheen ze als een hele zieke poes, waarmee ik continu aan het 'slepen' was naar de dierenarts. Zij werd steeds zieker en ik voelde mij steeds ellendiger. Dat ik wakker werd wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt. Puck liet mij zien, wat er gebeurd zou zijn als ik haar langer had laten leven. Mijn 1e kat Tommie verscheen ook in een droom: We waren weer samen; Tommie, Puckie en ik. Alles was weer zoals het was. Vlak voordat ik wakker werd voelde ik dat ik afscheid moest nemen van hem. Ik heb hem toen in mijn droom heel lang vastgehouden en geknuffeld. Het voelde zo echt! Toen liepen Puckie en ik weg, Tom bleef zitten. Dat ik wakker werd, zat Puckie naast mijn hoofd. Alsof zij wist wat er gebeurd was en ik wist dat Tommie het goed had, waar hij ook was.

Zien wij onze huisdieren weer terug bij onze overgang?

Ik ben er van overtuigd dat wij na het overlijden ons huisdier terug zullen zien en elkaar weer zullen ontmoeten. Naar mijn weten en gesprekken met dieren verblijven dieren én mensen in dezelfde dimensies. Wij zullen onze dierbaren dus allemaal weer terug zien.