Halotherapie (zouttherapie) voor paarden

Medicinaal zout, ik had er weleens van gehoord maar me er niet zo in verdiept als de laatste weken. Sinds 1 oktober ben ik met mijn fjord Chris verhuisd naar een nieuwe stal. Chris heeft last van zomereczeem, ontstekingen in de huid (vooral bij de manenkam) en hij heeft allergieen (vooral in de zomer en dit uit zich in o.a. head shaking), bovendien is hij enorm gevoelig voor insectenbeten. De verhuizing heeft veel stress gegeven voor Chris. Door de veranding en stress kreeg hij meer jeuk en hij begon helaas weer te schuren aan zijn manen. Mede door de  veranderingen in zijn leven. Een stalgenootje vertelde over de zouttherapie en over de mogelijkheden hiervan. Zij heeft zelf een paard dat een chronisch probleem aan zijn luchtwegen heeft, kampt met allergieen en sinds het paard in haar bezit is, zij heel veel heeft geprobeerd om hem te helpen maar helaas vaak zonder resultaat. Laat ik eerst uitleggen wat zouttherapie is en waar het vooral goed voor is;

Zouttherapie is een 100% natuurlijke behandeling om symptomen van alle vormen van luchtwegklachten en huidproblemen drastisch te verminderen, de weerstand te verhogen en de algehele conditie te verbeteren. Zout heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Tevens heeft de therapie een effectieve werking op herstel van je paard na zware arbeid. De therapie heeft een gunstige werking op de volgende aandoeningen:

• eczeem (zomereczeem, sweet itch, staart- en maneneczeem ook wel SME genoemd)
• huidirritaties
• jeuk
• wonden
• ontstekingen
• huidschimmelinfecties (ook wel ringworm, ringschurft, rijksdaalderschurft of dermatofytose genoemd)
• mok, schurft
• verkoudheid
• astma
• bronchitis
• vastzittend slijm
• hoesten
• longontstekingen
• allergische luchtwegen
• recurrent Airway Obstruction (RAO) oftewel COPD (Dampigheid) & reisziekte.
 
Nadat mijn stalgenootje, Kim Voorbach, ik zal haar verder in het blog bij haar naam noemen, mij alles verteld had over de therapie, ben ik dit aangegaan met Chris. Ik ben altijd nieuwsgierig naar alternatieve vormen van geneeswijzen en deze therapie kon ik gewoon op stal volgen. Hoe gaat het in zijn werk?
 
Kim heeft een speciaal ingerichte trailer waar het paard in komt te staan. Je paard word in de trailer gezet en de trailer word aan de achterzijde afgesloten. De behandeling duurt 25 minuten. De halogenerator word aangezet en deze vermaalt het speciale zout  in kleine deeltjes dat door de lucht word geblazen. Het paard ademt dit in en de zoutdeeltjes vallen tevens neer op de huid van het paard (de huid is het grootste orgaan) en werkt antibacterieel, ontstekingsremmend en anti schimmel. Vele huidklachten zullen snel verminderen en het zout zorgt voor een natuurlijk herstel van de huid. De zoutdeeltjes die het paard inademt, worden opgenomen via de longen. Omdat het zout zou fijn gemalen is, is het in staat om in de diepste longblaasjes terecht te komen. Het zout lost het vastzittende slijm op deze plaats op en zo is je paard in staat om deze longblaasjes weer optimaal te kunnen gebruiken. 
 
Het is fijn om een kuur van 10 dagen achter elkaar te doen, maar zoals men weet met alternatieve therapie, kan het eerst verslechteren voordat het beter word. Ik merkte bij Chris dat hij na 5 dagen niet meer wilde. Het was genoeg voor hem. Ik ben van mening dat dieren zelf goed aan kunnen geven als iets genoeg is. Wat mij opviel na die 5 dagen is dat de wondjes die hij op zijn buik had (zie foto) helemaal verdwenen zijn. Hij is actiever en hij loopt een stuk ruimer. De manenkam is niet verbeterd maar dat had ik ook niet verwacht omdat hij nog steeds moet wennen aan de  verandering en paarden hebben soms wel 6 tot 12 maanden nodig om te wennen. De zouttherapie heeft nog steeds werking in het lichaam dus ik ben heel benieuwd hoe Chris over 2 of 4 weken is. Hoe ziet zijn huid er dan uit?  Ik ga in het voorjaar nogmaals een kuur van 5 dagen doen. 
 
20190918_092510.jpg de buik van Chris, vol met insecten beten. Dit is na de zouttherapie helemaal verdwenen. 
 
Dan Sam, het paard van Kim:
 
Mijn naam is Kim Voorbach en heb sinds anderhalf jaar nu mijn paard Sam.
Ik heb Sam gekocht en wist dat hij allergieen had. Dit is ook uit de bloedtest naar voren gekomen. Mij werd vertelt dat Sam vooral in de zomer snel benauwd kon zijn.
Elke keer als ik ga aandraven hoest hij ongeveer 3 tot 6 keer.
In de anderhalf jaar tijd dat ik Sam heb, heb ik naar mijn weten alles geprobeerd om te zorgen dat hij niet meer benauwd zou zijn.
Afgelopen jaar heb ik, vijf keer, de veearts moeten laten komen voor zijn benauwdheid en het vele hoesten.
Helaas de poeders welke ik geprobeerd heb… en dit zijn er veel, hielpen allemaal niet.
Sam heb ik in de tussentijd op vlas gezet en ruwvoer alleen op kuil (waar ik absoluut geen voorstander van ben)
Nu kwam ik op internet tegen dat zouttherapie verlichting zou kunnen geven en er zelfs een kans bestaat is om helemaal van zijn benauwdheid af te komen. In ieder geval geen poeders meer nodig en geen veearts.
Ik heb Sam een tien daagse zouttherapie kuur gegeven en het resultaat tot nog toe is zeer goed.
Sam staat na de kuur overdag op hooi. Hij heeft nog geen 1 x gehoest. De 10 daagse zouttherapie heeft Sam begin oktober gehad.
Ik dacht zelf eerst dat de zouttherapie niet veel zou uitmaken maar tot op heden slaat dit erg goed aan.
Zo goed dat ik zelf het nieuwste type generator gekocht heb voor mijn paard maar ook voor andere paarden.
Ik geef Sam in het voorjaar weer een kuur. En hoop dan dat de zomermaanden ook hoestvrij verlopen voor Sam.
 
 zouttherapie.jpgzoutterapie1.jpg
 
Ben je geinteresseerd in een kuur zouttherapie voor je paard, hond, of voor jezelf of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Kim.
 
Haar gegevens zijn: 
 
Kim Voorbach - Santpoort 06- 15892706 of stuur haar een email via: kvoorbach@quicknet.nl 
 
Je kan via de contact pagina ook een bericht aan mij sturen, dan zorg ik dat het bij Kim terecht komt.