Pijn bij dieren

Hoe ervaart een dier pijn? Hoe gaat een dier met pijn om? Waarom laten niet alle dieren hun pijn zien? Ervaren alle dieren pijn? 

Het zijn vragen die ik vaak te horen krijg en ik ben eens gaan speuren op internet naar 'wetenschappelijk bewijs' maar ik onthoud ook wat dieren mij verteld hebben en wat ik gezien heb van dieren die pijn ervaren. Als eerst stuit ik op een onderzoek dat is uitgegeven door Psychologie Magazine. Daarin schrijft men: 

Wormen voelen geen pijn. Met die conclusie haalden Noorse onderzoekers begin dit jaar het nieuws. Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren. En zelfs een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt geen zier. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel. Zo simpel dat ze geen benul hebben van wat er gebeurt. En als ze geen bewustzijn hebben, kunnen ze ook niet lijden, redeneren de onderzoekers. Omdat we nooit kunnen weten wat een dier precies ervaart (we kunnen het immers niet vragen), kunnen we daar ook geen uitspraken over doen, redeneert men. 

Mijn haren gaan hier direct recht overeind van staan want naar mijn beleving en ervaring heeft alles wat leeft gevoel. Planten, mensen en dieren. Of het nu een kreeft of een hond is. Een dier ervaart pijn en een dier heeft, net als een mens of een plant gevoel. Ik spreek veel met dieren die pijnklachten ervaren en dat heeft me geleerd op een andere manier om te gaan met pijn of met een ziekte. Dieren ervaren pijn net zoals wij mensen. Het verschil tussen mensen en dieren is dat de mens een ratio heeft en niet altijd in het 'nu' leeft. Dieren leven altijd in het 'nu' en hebben geen ratio. Zij kunnen niet nadenken over iets en zich afvragen waarom hen dit overkomt. Een dier accepteert pijn en een dier accepteert een ziekte. Ik sprak ooit met een hond die al maanden op 3 poten liep. De baasjes van de hond vonden het heel erg om de zieke poot te laten amputeren en wilden weten wat hun hond daarover wilde vertellen. De hond was heel nuchter en zei: ik loop al maanden op 3 poten en ik ervaar pijn in mijn lichaam door mijn 'slechte' poot. Voor mij verandert er niets in mijn manier van lopen als mijn poot afgezet wordt. Het voordeel daarvan is dat ik geen pijn meer ervaar dus haal mijn poot er maar vanaf. Ik ben inmiddels al gewend om op 3 poten te lopen en dat gaat prima. Een dier accepteert een situatie sneller dan een mens. Dit komt écht omdat een dier in het nu leeft. Vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren reageren vaak met typisch gedrag op een pijnlijke prikkel. Kalveren waarbij zonder verdoving de hoorns zijn verwijderd, schudden met hun kop of wrijven ermee tegen de omheining. Ieder dier heeft naar mijn weten een bewustzijn. De ene diersoort heeft een groter bewustzijn dan de andere diersoort. 

Dieren leven in het 'nu'. Door in het nu te leven raak je bevrijd van je denken, dat je voortdurend bestookt met negatieve gedachten, zorgen en angsten. Doordat we ons zo identificeren met onze gedachten en emoties, missen we het leven zoals het zich nu aan ons voordoet. Volgens Eckhardt Tolle (auteur van o.a. het boek: De kracht van het 'NU') is het huidige moment een poort naar verlichting; een hogere staat van aanwezigheid waar al je zorgen, angsten en emotionele pijn verdwijnen. ‘We lijden, zegt hij, omdat we ons identificeren met tijd. Er is nooit een moment dat je leven niet nu is,’ schrijft hij in zijn boek. ‘Besef dat het huidige moment alles is dat je ooit zult hebben. Maak van het Nu het belangrijkste aandachtspunt van je leven.’ Daar waar het menselijk brein ons slingert tussen gedachten over het verleden of de toekomst, zit het dier waar hij zit. Dat is het ‘hier en het nu’. Het brein van dieren is anders ontwikkeld. Voor dieren is het onmogelijk om na te denken over wat ze gisteren hebben gedaan, of om zich zorgen te maken over wat er morgen mogelijk zou kunnen gebeuren. Dieren ervaren, observeren, anticiperen, leren, conditioneren en maken gebruik in het nu van hun eerder opgedane kennis en ervaring. Ze reageren op triggers, die eerder gekoppeld zijn aan bijvoorbeeld traumatische ervaringen. Dit wordt altijd naar het moment van nu vertaald. Wat ons in dieren aantrekt is dat ze zonder oordeel, vergevingsgezind, loyaal en puur zijn. Ze zijn kwetsbaar, afhankelijk maar sterk en wijs tegelijkertijd. We mogen onszelf zijn bij een dier. 

Een dier accepteert de situatie van pijn en leert ermee omgaan, ernaar te leven. Dat is hoe een dier omgaat met pijn. Het ligt er uiteraard wel aan wat voor soort pijn het is. De meeste dieren trekken zich terug. Er bestaat een verschil tussen dieren die in de vrije natuur leven en een dier dat wij thuis of in de weide/stal houden. Waarom laten niet alle dieren hun pijn zien? Veel dieren proberen pijn te verbergen omdat ze niet zwak willen lijken. Gedrag, houding en gezichtsuitdrukking vertellen veel over hoe het dier zich voelt. Pijnsignalen kunnen erg subtiel zijn en daardoor lang onopgemerkt blijven. Vooral chronische pijn, die langzaam verergert, is vaak moeilijk te herkennen. De pijnsignalen worden regelmatig verkeerd geïnterpreteerd. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat het dier ‘gewoon oud wordt’ en daardoor slomer is terwijl dat door pijn kan komen, bijvoorbeeld in zijn gewrichten. Een kat die niet meer in zijn krabpaal klimt, een hond die niet meer op de bank springt of een konijn dat nauwelijks van zijn plek komt: de kans is vrij groot dat pijn daar iets mee te maken heeft. De pijnervaring van zoogdieren lijkt op die van mensen, niet in het minst omdat hun zenuwstelsels zoveel gelijkenissen vertonen. Zelfs op het gezicht van dieren is af te lezen hoe ze zich voelen, dat is uitgebreid onderzocht bij gedomesticeerde dieren. Zie je bijvoorbeeld een paard met de ogen toegeknepen, opgetrokken neusgaten en gespannen kaakspieren, dan zegt het je dat het dier pijn lijdt. 

Alle dieren ervaren pijn in mijn ervaring. Dit hoeft niet lichamelijke pijn te zijn maar kan ook geestelijke pijn zijn. Het verliezen van een maatje of een baasje. Er zijn zoveel verschillende vormen van pijn. Een dier kan ook jouw pijn aanvoelen. Dieren spiegelen onze emoties, pijn, verdriet, weerstand, gemoedstoestand en onvermogen. Dit doen ze uit onvoorwaardelijke liefde voor hun verzorger of eigenaar. Dieren maken ons bewust van onze spanning op emotioneel, lichamelijk, mentaal en spiritueel niveau. Als jij in hun spiegel kijkt, ontstaat er een positieve verandering zowel privé als zakelijk. Dit kan ook betekenen dat het dier zich beter in zijn vel gaat voelen, fysieke blokkades zullen verminderen of een diepere verbinding ontstaat. Een gesprek met je dier kan hier altijd verheldering in geven.

Hoe om te gaan als je dier pijn heeft? Ieder dier heeft een aanpassingvermogen en ook op pijn kunnen ze zich aanpassen. Het ene dier is stressbestendiger dan het andere dier en zal anders omgaan met pijn dan een dier dat bv meer in zichzelf is gekeerd en door de pijn weer anders hiermee omgaat. Ieder dier heeft een eigen karakter en gaat anders om met pijn of stress. Want pijn kan ook stress geven. Dieren voelen alles aan. Vanuit hun omgeving, vanuit de mens, vanuit de groep dieren waarin ze leven. Ook dit heeft betrekking op eventuele pijn. Soms heeft een dier chronische pijn. Dieren kunnen evenveel pijn hebben als wij mensen. Wij zouden ons meer moeten verdiepen in de kleine signalen die dieren afgeven. In het gedrag en in de beweging van het dier. Kijk goed naar wat je ziet, zorg voor de juiste behandelaars. Zorg voor meer begrip en probeer je erop aan te passen. Dieren voelen precies dat jij daarmee bezig bent door hun inlevingsvermogen naar ons toe. Dieren gaan anders met pijn om dan wij met pijn om gaan doordat ze in het moment leven. Bel een dierenarts als het om je eigen dier gaat. Gaat het om een dier in het wild, bel de boswachter of neem contact op met het beheer van het natuurgebied. Het komt voor een dierenarts er niet achter kan komen waar de pijn zit. Dan kan je altijd gebruik maken van een dierentolk of van een speciale behandelaar. Er zijn inmiddels zoveel mensen in Nederland die kunnen praten met dieren en je kunnen helpen om uit te vinden waar je dier pijn heeft zodat je gericht naar de kern van het probleem kan gaan en ondersteuning kan geven. Ook de andere behandelaars als zijnde therapeuten op het gebied van bioresonantie, celzouttherapie, bach bloesem remedies, acupressuur, ttouch, acupunctuur, lymfedrainage, hirudotherapie, etc. 

Of.. misschien zit er bij jou ergens een pijn of ongemak waar je dier je bij wil helpen en spiegelt je dier dit aan je. Ik vind dat het aan ons is om dieren te helpen als het dier pijn heeft. De liefde van dieren is onvoorwaardelijk en zo moet onze hulp naar hen ook zijn. Wil je meer informatie over hoe om te gaan met pijn bij dieren? Stuur een email naar info@tussendierenmens.nl

hond-pijn.jpg