Zomereczeem (SME) bij paarden

Zomereczeem bij paarden, ook wel SME genoemd (staart en manen eczeem) is een hele vervelende aandoening bij paarden dat zich vooral afspeelt in de zomer maanden (april t/m november) en word veroorzaakt door de overgevoeligheid voor het speeksel van de Culicoïdes mug, ook wel de knut genoemd.

De symptomen van SME zijn:

 • Hevige jeuk
 • Schuren aan de staart en manen
 • Minder frequent jeuk aan buik
 • Afgebroken staart en manen
 • Kale plekken
 • Verdikte huid van manenkam en staartwortel
 • Open wonden op staart en manen

Als een paard eenmaal overgevoelig is voor de knut, is dit vaak levenslang. De allergie kan zomaar ontstaan, ook bij oudere paarden die er eerder geen last van hadden. De oorzaak van zomereczeem is lastig te noemen en afhankelijk van vele factoren. De combinatie van erfelijke aanleg, verminderde afweer, voeding en de toename van muggen kan de oorzaak zijn. Het geslacht van het paard speelt geen rol, de kleur wel. Paarden met een donkere kleur zijn vaak gevoeliger voor zomereczeem dan lichtgekleurde net zoals sommige sobere rassen zoals Arabieren, Friezen, Fjorden, IJslanders en Shetlanders.

Behandeling en voeding (ruwvoer)

Al vele jaren probeert men homeopathische druppeltjes, corticostero├»den, smeersels, poeders, supplementen e.a. te geven in de hoop dat de jeuk minder word. Sommige producten helpen inderdaad een beetje, maar nemen niet de jeuk weg. Een allergie vermindert bijna altijd door de vervuiling op te ruimen en de orgaanfuncties en orgaansysteem te optimaliseren. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaken te achterhalen. Vaak zijn de nieren en lever vervuilt met afvalstoffen of heeft je paard een andere onderliggende ziekte zoals KPU, IR of EMS wat uiteindelijk ook jeuk kan veroorzaken. De kunst is dus om uit te zoeken waar in het lichaam van jouw paard de verstoringen liggen. Het is belangrijk om alle suikers, zetmeel, tarwe, soja, mais, gerst, granen en melasse uit het menu van je paard te schrappen. Veel paardeneigenaren voeren voordroog hooi of kuil. Dat is ten zeerste af te raden bij paarden die SME hebben. Onverpakt hooi dat laag is in suikers is het beste om je paard te geven. Benieuwd wat voor hooi je aan je paard geeft? Je kan je hooi bij PAVO laten testen zodat je precies weet wat je in je paard stopt. Meten is weten!

Kruiden

Het is belangrijk om je paard met SME te ondersteunen met kruiden. Deze meet ik om de 5 weken uit met de biotensor zodat je paard precies de kruiden krijgt die hij op dat moment nodig heeft. Zie ook mijn pagina 'kruiden meting paard'. De samenstellen van de kruidenmix word gemaakt door Zeldenrust Haystack of je kan de kruiden zelf bestellen en de mix maken. Het ziet er niet alleen heel kleurig uit wat je aan je paard geeft, het word ook nog eens heel smakelijk gegeten en draagt bij aan een optimale gezondheid!

Wat te doen?

Jij kan je paard helpen de jeuk te verminderen (of laten verdwijnen) door je paard uit te laten meten met de biotensor. Wat wil ik weten en wat meet ik allemaal uit?

 • voeding die je aan je paard geeft (ruwvoer, krachtvoer, supplementen, mineralen)
 • vaccinatie, wormkuur, overige medicatie 
 • weidebeheer
 • water
 • orgaansysteem (darmen, nieren, lever, milt, e.a.)
 • beweging
 • overige: deken, hoofdkap, etc
 • kruiden: speciaal gericht op wat jouw paard nodig heeft

Tevens behandel ik je paard meteen om verstoringen in het lichaam te doen oplossen en overtollige afvalstoffen uit het lichaam af te voeren. Je ontvangt een uitgebreid verslag van de uitkomst en behandeling. Samen maken we een plan om jouw paard te helpen!

Ik meet met alle liefde je paard helemaal uit met de biotensor; dan kan ik je vertellen wat jouw paard nodig heeft om jeukvrij te worden!

Je kan je vraag ook stellen d.m.v. het onderstaande formulier in te vullen.  Chris in 2017 met een verharde manenkam met wondjes van de SME. 

Eczeemdekens & bescherming.

Het belangrijkste bij paarden die SME hebben is een goede kwalitatieve deken en eventueel een hoofdkap. Ik heb zeer goede ervaringen opgedaan met Atorka ruitersport. www.atorka.nl 

Zelf gebruik ik de eczeemdeken & hoofdkap van het merk Boett maar Atorka heeft ook diverse andere merken als: Snuggy Hoods, Randalin, Strong, Karlslund en diverse andere merken. Ook kan je bij Atorka terecht voor huidverzorging en voedingssupplementen die gericht zijn op SME. Yvonne antwoord altijd heel snel en heeft een zeer klantvriendelijke behandeling. Echt een aanrader!