Angst is een natuurlijke reactie van het lichaam en de geest op dreigend gevaar. Dit kan een gevaar van buitenaf zijn maar ook een gevaar vanuit het dier zelf. Angst is een natuurlijke gedrag soort. Het beschermt het dier tegen gevaar, bijvoorbeeld een gevaarlijke hond of kat, geluid of een voorbijrazende auto. Het wordt pas echt een probleem wanneer de kat of zijn omgeving er hinder van ondervindt. Bijvoorbeeld wanneer het dier zich steeds verstopt of door zijn angst in huis begint te sproeien, plassen, bijten en krabben. Angst uit zich in een vecht- of vlucht reactie. Een angstige kat rustig maken vraagt veel tijd, liefde en geduld. Met de juiste aanpak hiervan kun je heel wat bereiken. Dit is uiteraard weer verschillend per kat want geen één kat is het zelfde en het zal dus een andere oorzaak van angst of stress hebben.
Opvallend vind ik dat bijna alle factoren die stress kunnen veroorzaken of verergeren zich in de omgeving van de kat bevinden. Deze ‘omgevingsfactoren’ kunnen een emotionele reactie oproepen bij de kat met een weerslag op het gedrag en uiteindelijk ook de gezondheid. Men denkt vaak dat dit alleen een reactie geeft op het gedrag maar lichaam en geest moeten in balans staan. Functioneert de geest niet goed, dan functioneert het lichaam uiteindelijk ook niet goed en wordt de kat ziek. De factoren die de meeste stress veroorzaken vormen op de een of ander manier een bedreiging voor de kat. Met name de veiligheid binnen hun eigen territorium. Naar mate van tijd verhoogt stress het risico op ziekte en diverse aandoeningen.
Angst bij katten kan op verschillende manieren veroorzaakt zijn. Een eerste factor is aanleg, sommige katten zijn nu eenmaal angstiger dan andere. Het ligt in hun karakter en wordt genetisch doorgegeven. Ook de opvoeding van soortgenoten en de moederpoes hebben een grote invloed. De socialisatie periode van een kitten is héél belangrijk voor het kitten en wanneer dit geen goede en liefdevolle periode heeft ervaren, dan kan de kat problemen krijgen met de gemoedstoestand en gedrag. Angst werkt aanstekelijk, ook bij katten. Wanneer soortgenoten bang zijn van iets zal de kat voor hetzelfde ook sneller angst vertonen. Een traumatische ervaring of schok kan een grote invloed hebben op het gedrag van de kat. Slechte ervaringen blijven soms permanent in het geheugen gegrift, denk maar aan een verkeersongeluk, geestelijke en lichamelijke mishandeling van de mens, een nare ervaring bij de dierenarts, verliezen van een soortgenootje etc. De kat kan dan paniekerig en stressvol reageren op alles wat hij gezien, geroken of gevoeld heeft tijdens die ervaring.
Vaak denken mensen dat het nemen van een 2e kat de huidige kat kan helpen om uit zijn schulp te kruipen. Ik adviseer altijd om dit niet te doen maar eerst op zoek te gaan naar de kern van het probleem en ervoor zorgen dat de kat zich weer veiliger voelt in zijn eigen omgeving. Als je een andere kat erbij neemt, is de kans groot dat de 2e kat het gedrag van de huidige kat gaat nabootsen of, nog veel erger, je huidige kat raakt nog meer in paniek van de 2e kat en kruipt helemaal terug in zijn schulp.
Ik heb al een aantal keren ervaren dat katten rare capriolen uithalen als ze stressvol zijn en/of angst hebben. De kat kan in de kledingkast gaan wonen, het huis onder sproeien, zijn/haar baasje aanvallen maar ook letterlijk ziek worden.
Ga ik geval van stress of ziekte altijd eerst naar een dierenarts en laat onderzoeken hoe de bloedwaardes zijn van je kat zodat uitgesloten kan worden of er medisch gezien iets is. Als stress en angst uit het onderzoek komt, is het van belang om je kat te helpen met dit probleem. Dit kan door middel van een Bach Bloesem Remedie of een Homeopathisch middel. Ik begin altijd met een Bach bloesem Remedie maar zodra ik merk dat het dier toch emoties gaat onderdrukken, dan zijn er ook homeopathische middelen die een hele goede werking hebben op het zenuwstel van de kat. Ook Reiki geven is een bekend ‘middel’. Door het holistisch behandelen kan het lichaam de helende energie meenemen naar de plaats waar het nodig is. De bron van de aandoening kan diep binnen in het dier liggen en kan veroorzaakt zijn door iets wat lang geleden gebeurd is. Je kunt healing naast elke andere behandeling toepassen, omdat ziekte, pijn en ongemak het dier veel stress kan opleveren en healing dan rust geeft. Het allerbelangrijkste hierbij is dat als de kat gevoelens van verdriet, wrok of boosheid koestert, die gevoelens anders andere therapieën in hun werking kunnen dwarsbomen. Reiki kan de kat dan helpen los te laten, waardoor de spanning verdwijnt voordat er met andere therapieën wordt begonnen. Als er een gebied in het lichaam van het dier verstoord is, heeft dat een boemerang-effect op de rest, dus alles moet in balans zijn.