Ouderdom komt met gebreken. Dit geldt ook voor onze geliefde katten. Als je met mensen over hun kat praat, blijken de meesten wel aan te geven dat de kat op latere leeftijd gaat kwakkelen, maar ‘ach dat hoort toch bij ouder worden? Het katje is gewoon op’. Deze uitspraak is slechts deels waar, het is een verouderingsproces net zoals wij mensen dat kennen. Gelukkig is aan de meeste aandoeningen nog wel wat te doen, mits we er op tijd bij zijn natuurlijk. De meeste katten laten niet zien dat ze pijn hebben en daardoor worden de symptomen vaak (te) laat opgemerkt. Hoe eerder we er bij zijn, hoe groter de kans dat de aandoening gestabiliseerd kan worden. Indien je kat gaat vermageren, meer gaat drinken/plassen en/of afwijkend gedrag laat zien, doe je er verstandig aan een bezoek te brengen aan je dierenarts. Chronisch nierfalen, te snel werkende schildklier, artrose, dementie, suikerziekte, het zijn allemaal ziektes die horen bij de ouder wordende kat.
Ook bij katten kan op latere leeftijd dementie voorkomen. De oorzaak hiervan ligt in het zenuwweefsel van de hersenen. Bij dieren is hier helaas minder over bekend dan bij mensen. De verschijnselen die bij dementie horen, worden ook gezien bij katten met ernstig nierfalen en/of een te snel werkende schildklier. Het is dus van belang dat katten met dementieverschijnselen goed onderzocht worden door een dierenarts om vast te kunnen stellen of we inderdaad te maken hebben met dementie en niet met een ander intern probleem. Bij demente katten is het van belang dat we rustig en geduldig met ze omgaan, in andere woorden dat we voorspelbaar naar ze toe zijn. Daarnaast is het aan te bevelen de leefomgeving niet te veranderen, de meubels blijven dus op hun plek staan. Voor demente patiënten is het ook prettig de leefruimte te verkleinen, op deze manier verhogen we de voorspelbaarheid van de omgeving. Om de hersenen actief te houden, adviseren we voor de kat (ook al op jongere leeftijd) braintraining. Dit wil zeggen, de voeding aan te bieden op een manier dat de kat na moet denken hoe het eten bemachtigd kan worden. Hiervoor is allerlei denkspeelgoed op de markt, maar je kunt ook zelf creatief aan de slag met wc-rolletjes en eierdozen. Voeding met vis als eiwitbron erin bevat veel vitamine E (antioxidant), dit zorgt indirect voor minder beschadiging aan de hersenen. Medicatie zou in overleg met de dierenarts kunnen, al is dit nog wel discutabel, zelfs bij de mens.
Symptomen (medisch en gedrag)
- Desoriëntatie: De kat is minder alert en vertoont doelloos gedrag. Soms kunnen ze de voerbak of hun huis niet meer vinden. Ze kunnen ook aan de verkeerde kant van de deur staan, daar waar de scharnieren zitten, omdat ze niet meer weten aan welke kant de deur open gaat.
- Verstoord slaapgedrag: Overdag wordt er meer geslapen en ’s nachts juist minder. De kat doolt ’s nachts door het huis en begint zomaar uit het niets hard te miauwen. Dit miauwen kan in sommige gevallen de hele dag en nacht doorgaan. Van zachtjes miauwen tot luidkeels hard (en klagelijk) miauwen.
- Ander gedrag naar de eigenaar: Sommige demente katten begroeten hun baasje niet meer enthousiast, zoeken geen contact en vragen niet meer om aandacht. Soms komt het voor dat de kat zelfs agressief gedrag zien.
- Incontinentie: De kat doet de behoeften niet meer op de bak, gewoonweg omdat het niet meer weet dat het daar moet.
Als dierenfluisteraar heb ik vaak te maken met oude katten en dan krijg ik voornamelijk de vraag hoe het komt dat ze zo hard en klagelijk miauwen. De baasjes doen dan vaak geen oog dicht en willen heel graag weten waar dit vandaan komt en (nog veel belangrijker) hoe je dit kunt stoppen. In veel gevallen kun je hier niets aan doen. Je kat kan er ook niets aan doen want deze heeft het vaak niet eens door dat het zo klagelijk en hard aan het miauwen is. De meeste mensen vragen aan me hoe ze het gemakkelijker voor de kat kunnen maken zodat de kat toch op een rustige manier zijn oude dag kan beleven. Zorg voor zo weinig mogelijk stressprikkels. Het heeft echt geen zin om boos te worden want hier heb je vaak alleen jezelf mee. Ik begrijp dat het frustraties kan geven, zeker als je kat in nacht klagelijk gaat miauwen. Ik ben erachter gekomen dat als je de kat ondersteunt in de gemoedstoestand met een Bach Bloesem remedie die ik speciaal richt op de kat (iedere kat is immers anders én uniek), de kat een stuk beter gaat functioneren. Ook het miauwen word duidelijk minder.
Zo had ik een aantal maanden geleden een gesprek met een prachtige poes van 14 jaar. Klagelijk miauwen, geen herkenning meer naar het baasje. Overdag slapen en in de nacht wakker. Rondjes draaien in huis, niet weten waar de poes met zichzelf naar toe moest. De poes had werkelijk geen idee dat ze dat allemaal deed, vooral het luide miauwen in de nacht, daar wist ze helemaal niets van. Ik heb een Bach remedie samen gesteld en sinds de kat een Bach remedie krijgt, is haar gedrag met ruim 50% verbeterd. De kat miauwt nauwelijks meer, slaapt nog wel veel maar er is heel duidelijk een verandering aan de gang in haar gemoedstoestand. Ook is de poes niet meer zo in zichzelf gekeerd en zoekt ze weer aandacht van haar baasje.
Een Bach Bloesem remedie kan niet ervoor zorgen dat de ziekte verdwijnt, maar kan wel ondersteuning bieden in de gemoedstoestand en laat dit nou net zijn wat deze kat nodig had. Dementie kent ook geen leeftijd, het heeft naar mijn weten er niet mee te maken of een kat 13 of 18 jaar is. In het dierenrijk doen zich steeds vaker vormen van dementie voor. 1 op de 10 katten heeft hiermee te maken. Ook ik merk dat ik steeds meer te maken krijg met vormen van dementie bij katten. Heb je een kat die dementeert of klagelijk miauwt? Geen zorgen maken, want je kunt dit goed ondersteunen! Heb je een vraag over het gebruik van een Bach Bloesem remedie of heb je een kat die dementeert en je hebt hulp nodig? Je kunt altijd een email sturen naar: info@tussendierenmens.nl