Het nut van het gebruik van kokosolie bij dieren.

Kokosolie (ook wel kokosvet) wordt verkregen door het persen van kokosnoten. De olie wordt verkregen uit het witte vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosolie is niet alleen heel gezond voor mensen, ook voor dieren (honden, katten, paarden e.a.) is het heel gezond. Het verlicht bij o.a. huid- en gewrichtsproblemen en beschermt tegen parasieten zoals vlooien en teken. Echter niet alle honden, katten en paarden houden van deze geur. Je kan de kokosvet kopen die geen geur heeft. Mijn katten zijn er dol op en horen het al als ik de pot opendraai. Komen ze direct aangerend om een theelepel kokosvet af te likken. 

kokosvet.jpg

Waar is kokosvet allemaal goed voor? Kokosvet verbeterd de huid, de spijsvertering, het immuunsysteem, hormoonstelsel/stofwisseling, hersenen, ogen, oren en bek, maar is voor nog veel meer aandoeningen heel gezond! Hieronder zal ik enkele benoemen; 

 1. Mijten en vlooien

De vetzuren in de kokosolie vernietigen de pantsers van zowel vlooien als mijten. De parasieten sterven meteen en kunnen daarna makkelijk worden uitgekamd. Kokosolie kan ook preventieve bescherming bieden. Insecten verafschuwen de geur van vetzuren, en het heeft een zeer onaangenaam effect op hen. Dus, het grootte voordeel: parasieten blijven voortaan weg bij je huisdier.

Heeft je kat of hond last van oormijten? Met een beetjes vloeibare kokosolie op een doekje kan je de oren van je dier zachtjes schoon maken. Wel belangrijk is op dit meerdere keren te herhalen. De eerste keer zullen de mijten sterven, daarna haal je ze met een doekje uit de gehoorgang.

Let op: Gebruik steeds een katoenen doekje, bij papieren doekjes kunnen er makkelijk papierresten in de gehoorgang achterblijven.

 1. Wondgenezing

Kleine wondjes van je dier kan je prima met kokosolie behandelen. Kleinere wonden die je vroeg behandeld zullen snel genezen. De kokosolie is niet enkel antiseptisch, het houdt de huid ook soepel.

Het voordeel is dat er minder snel littekens op komen.

Let op: De wond moet schoon en droog zijn alvorens je een kleine hoeveelheid kokosolie aanbrengt. Voor het beste resultaat de gewonde plek 2x per dag lichtjes insmeren met kokosolie.

 1. Tegen teken

Net als wormen en andere parasieten hebben ook teken een hekel aan de vetzure in kokosolie. Is je dier een vrijbuiter en wil je het effectief beschermen tegen teken? Wrijf dan de vacht 3x per week in met een beetje kokosolie (ter grootte van een erwt). Bovendien kan je ook een beetje kokosolie door het voer van je dier mengen. Persoonlijk smeer ik het niet op de vacht, omdat ik weet dat een kat het dan direct gaat schoon wassen. Ik geef het op een theelepel en laat het inwendig haar werk doen. 

 1. Voor een glanzende vacht

Ook hier help het mengen van de kokosolie door het voer als een extra ondersteuning en je zal zien dat de vacht van je dier prachtig gaat glanzen! 

 • Ruimt huidaandoeningen zoals eczeem en atopische eczeem. Daarnaast gaat het vlooien allergieën en een jeukende huid tegen.
 • Kokosolie houdt vlooien, teken en mijten op afstand bij je dier.
 • Verzacht en geneest droge, gebarsten kussentjes op de poten en elleboog eelt.
 • Vermindert allergische reacties en verbetert de gezondheid van de huid.
 • Voorkomt en behandelt gist- en schimmelinfecties, zoals candida.
 • Desinfecteert snijwonden en bevordert wondgenezing.
 • Bevordert de genezing van snijwonden, wonden, “hotspots”, droge huid/haar, beten en steken.
 1. Pootverzorging in de winter

Vooral katten en honden die vrij mogen lopen hebben in de winter last van een droge huid. Als je zachtjes de poten van je dier inwrijft, heeft dit onmiddellijk een ontspannen effect op de gestreste huid. Reinig voor gebruik de poten van je dier voorzichtig met een spons en lauw water. Op deze manier kan de helende werking van de kokosolie zich het best ontwikkelen. Je hond en/of kat wordt op deze manier effectief beschermd tegen de invloeden van de winter.

 1. Versterkt de gewrichten

Heeft je dier een reumatische aandoening, zoals artrose? Dan is kokosolie de natuurlijke behandeling die je kan gebruiken om dit te verlichten. De vetzuren in de kokosolie doden de micro-organismen. Deze zijn vaak de trigger voor reumatische aandoeningen. Een remedie met kokosolie geeft het beste effect, als het meerdere keren per week gedaan wordt. Nogmaals het is echt voldoende om een hoeveelheid ter grootte van een erwt onder het voer te mengen. 

 1. Voor meer vitaliteit en een goed immuunsysteem

Vooral ook oudere dieren reageren heel positief op het regelmatig gebruik van biologische kokosolie. Als je elke dag wat kokosolie onder het eten mengt, versterk je het immuunsysteem duurzaam. Het bevat krachtige antibacteriële, antivirale en antischimmelmiddelen die infecties en ziekten voorkomen

 1. Verbetert de spijsvertering van honden en katten

Verbetert de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen en het helpt bij de genezing van spijsverteringsproblemen. Tevens verminderd het de slechte adem van je hond of kat. 

 1. Tegen haarballen

kokosolie bij katten schijnt als vet ook te helpen bij het uitbraken van haarballen. Door het vet blijven de haarballen minder snel steken en komen deze makkelijker naar buiten.

 1. Hersenen, ogen, oren en bek

Het bevordert de goede zenuw- en hersenfunctie en voorkomt dementie. Het helpt om oor- en oog infecties op te ruimen en het helpt bij het verlichten van kennelhoest. 

Heb je vragen over het gebruik van kokosvet voor je dier? Je kan altijd een email sturen naar: info@tussendierenmens.nl