Het nut van het gebruik van kokosolie bij dieren.

Kokosolie (ook wel kokosvet) wordt verkregen door het persen van kokosnoten. De olie wordt verkregen uit het witte vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosolie is niet alleen heel gezond voor mensen, ook voor dieren (honden, katten, paarden e.a.) is het heel gezond. Het verlicht bij o.a. huid- en gewrichtsproblemen en beschermt tegen parasieten zoals vlooien en teken. Echter niet alle honden, katten en paarden houden van deze geur. Je kan de kokosvet kopen die geen geur heeft. Mijn katten zijn er dol op en horen het al als ik de pot opendraai. Komen ze direct aangerend om een theelepel kokosvet af te likken. 

kokosvet.jpg

Waar is kokosvet allemaal goed voor? Kokosvet verbeterd de huid, de spijsvertering, het immuunsysteem, hormoonstelsel/stofwisseling, hersenen, ogen, oren en bek, maar is voor nog veel meer aandoeningen heel gezond! Hieronder zal ik enkele benoemen; 

Waar is kokosvet allemaal goed voor? Kokosvet verbeterd de huid, de spijsvertering, het immuunsysteem, hormoonstelsel/stofwisseling, hersenen, ogen, oren en bek, maar is voor nog veel meer aandoeningen heel gezond! 

De werking van kokosvet bij inwendig gebruik:

 • Het voorkomt en geneest gist- en schimmelinfecties.
 • Het biedt bescherming tegen bacteri├źn, virussen, parasieten en andere ziekteverwekkers.
 • Het biedt bescherming tegen vlooien, wormen en teken.
 • Het vermindert een slechte adem. Kokosolie kan als tandpasta worden gebruikt.
 • Het verhoogt de weerstand.
 • Het verbetert de spijsvertering.
 • Het helpt bij een goede stoelgang.

Wat doet kokosvet voor de huid en de vacht:

 • Het biedt een lichte bescherming tegen de zon, maar met een factor van vier tot acht is dat niet voldoende.
 • Het laat de vacht glanzen.
 • Het zorgt voor een gezonde huid en vermindert een droge, ge├»rriteerde en jeukende huid.
 • Het vermindert de lichaamsgeur van honden met een stinkende vacht.
 • Droge, gebarsten voetzolen worden zacht en genezen beter als je ze insmeert met kokosolie.
 • Het desinfecteert wondjes en bevordert de genezing.

Kokosolie voor uitwendig gebruik:


Voor het verbeteren van de conditie van de huid kun je kokosolie ook uitwendig gebruiken. Smeer dan een klein beetje vet op de aangedane huid. Kokosolie trekt snel in de huid en voelt niet vet aan, mits je niet te veel gebruikt. De werking van kokosolie is bij uitwendig gebruik hetzelfde als bij inwendig gebruik.

Parasieten:

Een hond of kat met kokosolie op zijn vacht is minder aantrekkelijk voor vlooien en teken. Kokosolie op de huid is licht zuurvormend. Daar houden vlooien en teken niet van. Ze kiezen dan liever voor een andere gastheer.

Artrose/gewrichtsklachten:

Lijdt je kat aan een reumatische aandoening, zoals artrose? Dan is kokosolie een natuurlijke behandeling die je kunt gebruiken om het te verlichten. De vetzuren in kokosolie doden micro-organismen. Deze zijn vaak de trigger voor reumatische aandoeningen. Een remedie met kokosolie geeft het beste effect, als het meerdere keren per week wordt gedaan. Ik geef mijn katten een halve eetlepel kokosvet per dag wat ze zelf aflikken.

Heb je vragen over het gebruik van kokosvet voor je dier? Je kan altijd een email sturen naar: info@tussendierenmens.nl 

Bron: A. Jongman, info.nl