Jeuk bij katten en honden

Helaas zijn er in Nederland veel katten en honden die zichzelf kaal likken. Niet alleen kale plekken maar verwondingen tot bloedens aan toe met grote korsten en katten met kragen om hun nek. Katten onderhouden zich heel secuur door zichzelf uitgebreid te wassen en likken. Een kat of hond kan echter zich zo intensief wassen dat er kale plekken ontstaan. Meestal zien we de kale plekken in de flanken, onder de buik, rond de staart en de poten. Het is zeer belangrijk dat je meteen op zoek gaat naar een oorzaak voor dit probleem. Wanneer hier niets aan gedaan wordt, kan een kat of hond zichzelf verwonden. Ik adviseer altijd eerst om uit te sluiten dat er een lichamelijke aandoening aanwezig is. Ga daarom altijd eerst naar de dierenarts toe en mocht de dierenarts de kat of hond gezond verklaren, schakel dan een dierentolk of gedragsdeskundige in. Hoe uit dit kaal likken zich?

 • jeuk (likken, bijten, krabben), m.n. aan poten, kop, oksels en liezen
 • bacteriële en/of gistinfectie van de huid: rode plekken op de huid
 • korstjes
 • kaalheid
 • verdikking en donkerverkleuring van de huid
 • zwartbruine verkleuring van de haren (door het likken)
 • oorontsteking; de uitwendige gehoorgang is gewoon een voortzetting van de huid, alleen is het milieu in het oor nog gunstiger voor bacteriën en gisten (warmer, vochtiger, meer huidvetten).
 • bindvliesontsteking van de ogen (conjunctivitis)

De oorzaken van het kaal likken kan in de volgende ‘problemen’ liggen;

 • Vlooienallergie (Parasieten, vlooien, schimmels, mijten, etc.)
 • Voedselallergie
 • Stress
 • Hormonale kwestie
 • Omgevingsallergie (o.a. Atopie; is een allergie tegen bepaalde stoffen in de omgeving. Voorbeelden zijn grassen, boompollen en huisstofmijt. Deze komen via inademing in contact met het lichaam. Het is vergelijkbaar met hooikoorts bij de mens)

VLOOIENALLERGIE

Deze vorm van allergie komt vaak voor. Het dier heeft  jeuk vooral op zijn rug en bijt of likt daar de haren weg, zodat er een grote kale plek ontstaat. Soms komen er ook kleine pukkeltjes op de huid. De dierenarts zal wat haren onderzoeken en vindt dan afgebeten haren. Dat is dan het bewijs dat de kat dit zelf heeft gedaan en dat er geen sprake is van haaruitval. De behandeling is eenvoudig. Alle huisdieren, die vlooien kunnen hebben (katten, honden, fretten, konijnen) en in hetzelfde huis wonen moeten een goede behandeling tegen vlooien krijgen. Natuurlijk moet ook de omgeving behandeld worden omdat daar eitjes, larven en poppen van de vlo kunnen zitten.

VOEDSELALLERGIE

Waar het dier jeuk heeft is per dier verschillend. Dit kan het hele lichaam zijn, maar ook de kop, nek, buik, etc. Katten en honden kunnen zich tot bloedens toe openkrabben bij zo’n allergie. Soms komen ook ander lichamelijke klachten bij kijken waaronder o.a. spijsvertering klachten. Men zegt vaak dat de behandeling eenvoudig is, want er moet volgens de dierenarts een dieet gegeven worden, dat de kat of hond nog nooit gehad heeft. Ik ben het hier niet mee eens. Ik vind dat er eerst uitgezocht moet worden waar het dier een allergie voor heeft. Probeer het probleem meteen bij de kern aan te pakken en ga niet eerst kuurtjes geven als: Prednisolon e.d. want deze halen de kern van het probleem niet weg. Het zijn tijdelijke ziekte onderdrukkers. De kat kan allergisch zijn voor eiwitten, maar ook voor rundvlees, kip, soja, lactose, tarwegluten e.a.

STRESS

Jeuk of andere omstandigheden veroorzaken stress. Uit onderzoek is gebleken dat likken stress-verlagend werkt. Vergelijk het maar met nagelbijten wat sommige mensen doen. Datgene wat de stress veroorzaakt dient dus te worden aangepakt. En soms is het best wel zoeken naar wat nou de oorzaak is.

Wat te doen

Probeer te achterhalen wat de oorzaak is (je bent dan natuurlijk al bij de dierenarts geweest om een medische oorzaak uit te sluiten). Oorzaken van stress kunnen o.a. zijn:

 • Veranderingen in huis (nieuw huisdier, nieuw gezinslid of juist het verlies ervan, verhuizing, verbouwing enzovoort)
 • Andere katten of honden in de buurt
 • Onrust in huis (bijvoorbeeld verbouwing, geschreeuw, te harde muziek)
 • Veel alleen zitten
 • Verveling

HORMONALE KWESTIE

Dit geeft vrijwel altijd een symmetrische kaalheid. Enkele oorzaken hiervan zijn:

Gemis aan vrouwelijke hormonen; bij castratie komt het voor dat er kaalheid optreedt van de spiegel (= het gedeelte onder de staart), de binnenkant van de achterpoten en de buik. Soms gaat door een hormooninjectie, maar ook wel spontaan, het probleem over. 

Schildklierproblemen; Terwijl bij de hond bij afwijkingen aan de schildklier vrijwel altijd sprake is van een te trage schildklier, is dit bij de kat juist het tegenovergestelde. Bij oudere katten komt nogal eens een te actieve schildklier voor. Het gevolg is een onrustige, opgejaagde kat die veel eet en drinkt en toch mager is (dit kan ook het geval zijn bij suikerziekte!). Deze katten zijn de hele dag druk met hun vacht bezig en likken overdreven veel. Dit geeft een mottige vacht met kale plekken.

De bijnieren; wanneer de bijnierschors te actief is (de ziekte van Cushing), ontstaat het beeld van een patiënt die veel en langdurig prednison slikt:

 • spieren slinken (ledematen worden dunner),
 • de romp wordt echter dikker door vetafzetting.
 • de huid wordt dun en haarzakjes verdwijnen.

Bij het dier levert dat een dunne vacht met kale plekken op. Wanneer een allergie de oorzaak is dan zal je dierenarts je hierin verder kunnen adviseren. Echter, er zullen ook gevallen zijn dat de dierenarts niets kan vinden. Indien er geen ziekte of aandoening te vinden is die het overdreven lik gedrag veroorzaakt, dan is er sprake van psychogene kaalheid.

Jeuk of andere omstandigheden veroorzaken stress. Uit onderzoek is gebleken dat likken stress-verlagend werkt. Vergelijk het maar met nagelbijten wat sommige mensen doen. Datgene wat de stress veroorzaakt dient dus te worden aangepakt. En soms is het best wel zoeken naar wat nou de oorzaak is.

Wat kan ik betekenen? Ik kan met de connectie sensor uitmeten waar het probleem vandaan komt en hoe we het probleem bij de kern kunnen aanpakken. Ik ban van mening dat je altijd op zoek moet gaan naar de kern van het kaal likken. Daar begint de oplossing. Je mag me altijd een mail sturen als je meer informatie wil over dit onderwerp.