Ja, het bestaat inderdaad dat katten en honden last kunnen hebben van een pollenallergie of hooikoorts. Pollenallergie (hooikoorts), is een bekende atopie bij honden en katten. Atopie is een allergische reactie op stoffen (allergenen) die door het dier worden ingeademd of waar de huid mee in contact komt. Dit kunnen bepaalde mijtsoorten zijn, of zelfs huidschilfers van andere dieren, maar vaak is stuifmeel de boosdoener.
Zodra het eerste stuifmeel door de lucht vliegt, krijgt het dier last van klachten. Dit kan zijn:
- jeuk (vaak aan de pootjes of ogen)
- roodheid
- problemen met de vacht
- ontstekingen
- korstjes op de kop
- geiritteerde ogen
- luchtwegproblemen
Dit kan komen na het lopen op gras. Ook op de luchtwegen kan stuifmeel een astmatische reactie geven. Wanneer je allergische klachten waarneemt bij je dier die jaarlijkst terugkeren (met name in het voorjaar en aanhouden tot einde van de zomer), dan is een allergie voor pollen niet uitgesloten. Voorbeelden zijn grassen, boompollen en huisstofmijt. Deze komen via inademing in contact met het lichaam. Atopie is vaak een erfelijke ziekte en ontwikkeld zich tussen het 1e en 3e levensjaar van een dier maar kan ook tot uiting komen op latere leeftijd.
Mijn kat Catootje begon op haar 2e jaar vanaf half april symptomen te krijgen. Ik merkte dat zij veel jeuk had aan haar ogen en hierin ook veel zat te wrijven met haar pootjes. Dit heb ik een jaar aangekeken en wat me opviel is dat het eind augustus weer weg trok. Met een NMT behandeling (neuro modulatie techniek) ben ik erachter gekomen dat zij een pollenallergie heeft. Zij is positief getest op een allergie voor helmgras, weegbree en bepaalde gras soorten.
Catootje als zij last heeft van pollen/stuifmeel.
Nu woon ik aan de rand van de duinen en mijn balkon zit op het zuiden. Als er een wind vanuit het zuiden waait, heeft zij altijd last van haar ogen. Nu las is dat atopie bij de kat minder voorkomt dan bij de hond laat het zijn dat ik in mijn praktijk al veel dieren heb gezien met een allergie.
Hoe behandel je de klachten van je kat of hond?
Anti-allergie medicijnen zoals cortico’s of tabletten zijn geen goede methode om een pollenallergie te behandelen. Vaak onderdrukken deze medicijnen de symptomen wel maar nemen de oorzaak niet weg. Je kan je hond of kat ook ongevoelig maken voor bepaalde stoffen. Dit heet desensibiliseren. Door het geven van bepaalde druppels kan je het immuunsysteem van je huisdier tolerant maken voor de allergenen waar hij allergisch voor is.
Ik ben een voorstander van bioresonatie of NMT (neuro modulatie techniek), daarmee kan je er achter komen waar de kern van het probleem ligt. Er kunnen zich afvalstoffen ophopen in het lichaam waardoor de allergische reactie weer verergert kan worden. Maar fijn is het wel om te weten waar je kat of hond allergisch voor is zodat je daar rekening mee kan houden.
Wat doe ik om Catootje te helpen? Ik geef haar Puur Pollen. Puur pollen is een verdunning van extracten van grassen en stuifmeel van onder andere acacia, berk, beuk, bijvoet, doddegras, eik, Engels raaigras, es, ganzenvoet, gerst, guldenroede, haver, hazelaar, hop, iep, linde, maïs, madeliefje, olijfboom, paardenbloem, populier, rogge, tarwe, vlier, wilg, zachte haver en zwenkgras. Dit helpt goed bij haar maar dat is niet het enige. Ook behandel ik haar een aantal keer per maand met mijn connectie sensor en voer ik het teveel aan afvalstoffen af uit het lichaam. Tevens controleer ik dan meteen haar allergie en weet ik of ze op dat moment veel last heeft of nauwelijks last.
Een goede Omega 3 olie met hoog EPA/DHA vermindert ontstekingsreacties en het gebruik van probiotica zorgt voor een beter functioneren van de darmen en daarmee de weerstand in het geheel.
Heb je vragen over pollenallergie bij je kat, hond of paard? Stuur dan een mailtje naar info@tussendierenmens.nl en wie weet kan ik jou helpen.